Neden Karga, Neden Kargaşa? - Corvus Corvidae

Corvus Corvidae

Morrighan hazırlanırken savaşa
Gökte belirirmiş üç tane karga
Ölümden ne kadar korkarlar, yazık
Ölümsüz karga hapis bu hayata

Yıldızlar kadar beyazmış eskiden
Kim kaçmış ki Apollon un güneşinden
Küstah Baykuş almış yerini, yazık
Beyaz karga artık farksız kömürden

Bu siyah güzeli görmez mi gözün
Ona sorsan hayatı dolu hüzün
İyi Habil'i öldürmüş Kabil, yazık
Bilge karga tüm insanlara küskün

Bir şey var bu hayvanda beni çeken
Kurnaz mı desem, biraz da çekingen
Değerini bilemedim ki, yazık
Bu karganın bir parçası da benden

 _______________________________________________________________

Çoğu halk folkloruna ve farklı milletlerin mitolojilerine etki eden karganın hikayesini bilmek lazım, tüm yazılarımı neden bu çatı altında toplamak istediğimi öğrenmek için.

Kısaca bahsedeyim bir hikayesinden: Yunan Mitolojisi’ne göre “Gece Kuşu” olarak geçen karga en parlak yıldızdan daha parlak beyaz tüylere sahipmiş. Athena’nın en sevdiği kuşmuş üstelik. Bu yüzden kargadan çok önemli bir görev istemiş: “Oğlum Erichton’a göz kulak ol!”. Karga gizlice Erichton’u takip etmiş ve insanların ona kötü davrandığını, ona zarar verdiklerini görmüş. İnsanların bu davranışlarını beğenmeyen karga, bunu hemen Athena’ya yetiştirmiş. Athena’nın öfkesi ilk başta kargayı vurmuş . Onu gece kuşluğu görevinden sürmüş ve yerine baykuşu getirmiş. Daha sonra Apollon sahiplenmiş kargayı. Bu seferde Apollon’un sevgilisi Coronis’in davranışlarını beğenmemiş karga ve gidip Apollon’a anlatmış. Apollon kargayı dinleyerek öldürmüş Coronis’i. Sonra pişman olmuş yaptığı şeyden ve beyaz kuşlar içerisinde yeri olmasın diye kapkara yapmış kargayı.

Sahip olduğu onurlu görevinden sürülmüştür bu hikayenin sonucunda. Hem de doğruyu söylemek uğruna. Böyle asil, böyle bilge ve böyle karizmatik bir kuşun adı altında anılmak doğru geldi bana. Biraz kargaya benzettiğimdendir kendimi, belki. Kim bilir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mitolojiler ve Halk Folklorlarında Karga-Kuzgun Motifi

1 - Onurdoğan: Yaver

5 - Onurdoğan: Benzediği Kadar Farklı