Mitolojiler ve Halk Folklorlarında Karga-Kuzgun Motifi

Karga diyerek genelleme yapsak da aslında çoğu mitolojide karga ve kuzgun tek bir motif olarak kullanılırlar. Çoğu durumda “ölüm”ü ve ölümün karanlık taraflarını resmetmek için kullanılsalar da bazı mitolojilerde kutsal varlıklar olarak anlatılırlar.

Mitolojilerde Karga:

Kelt mitolojisinde savaş tanrıçası Morrighan, çoğu zaman karga formunda yolculuk eder. Yanına iki tane daha karga alan Morrighan’ı gören insanlara Morrighan’ın onları her daim izlediğinin bilirler. -- ya da onu kızdıran birisiyle görüşmek üzere olduğunu.
Bazı Gal öykülerinde, kuzgun ölülerin öbür dünyaya taşınmasını sağlar. Hatta bazı cadı ve efsunculara kuzguna dönüşme gücünü de bahşetmiştir.

Yerel Amerikalılar kargaları kurnaz ve kandırıkçı bir varlık olarak görmüşler. Karganın kandırdığı insanları anlatan onlarca hikâye vardır. Bazı kabilelerin efsanelerine göre ise, Karga yaratılışla ilgili olan herşey ve ötesiyle bağdaştırılmış, insanlara ışığı getirenin karga olduğu düşünülmüştür. Bu kabilelerin bazı dalları ise böyle yüce bir varlığın ruhları çaldığına inandılar ve ondan uzak durmaya çaba gösterdiler.

Nors inancına inananlar, Odin'i bir kuzgun olarak resmetmişlerdir. Bazı eski zamanlarda ise yanında iki kuzgunla resmedilen normal bir insandır. Bu kuşların adları Huginn ve Muninn’dir (“Edda” şiiriyle beraber ortaya çıkmışlardır). İsimlerinin türkçeye çevirisi “düşünce” ve “hafıza”dır, ve görevleri Odin’in ajanları olarak, her gece çöküşünde ona insanların dünyasından haberler getirmektir.

Yunan Mitolojisi’ne göre “Gece Kuşu” olarak geçen karga en parlak yıldızdan daha parlak beyaz tüylere sahipmiş.  Athena’nın en sevdiği kuşmuş üstelik. Bu yüzden kargadan çok önemli bir görev istemiş: “Oğlum Erichton’a göz kulak ol!”. Karga gizlice Erichton’u takip etmiş ve insanların ona kötü davrandığını, ona zarar verdiklerini görür. İnsanların bu davranışlarını beğenmeyen karga, bunu hemen Athena’ya yetiştirir. Athena’nın öfkesi ilk başta kargayı vurur . Onu gece kuşluğu görevinden sürer ve yerine baykuşu getirir. Daha sonra Apollon sahiplenir kargayı. Bu seferde Apollon’un sevgilisi Coronis’in davranışlarını beğenmez karga ve gider Apollon’a anlatır. Apollon kargayı dinleyerek öldürür Coronis’i. Sonra pişman olur yaptığı şeye, ve beyaz kuşlar içerisinde yeri olmasın diye kapkara yapar kargayı.

İnançlarda Karga:

Apalaçyan Dağlarında kalan insanlara göre, alçaktan uçan bir grup karga hastalık göstergesidir. Eğer kargalar bir eve konup üç kere öterlerse o evden biri ölecektir çok yakında. Kötü olayları çağıran bu kargalarla yaşamak insanları korkutsa da, bir kargayı öldürmek kötü şans getirir.

Bazı yerlerde ise, karga görmekden daha çok belli bir sayıda karga görmek etkiler insanları. Araştırmacı Mike Cahill’e göre, "Bir karga görmek kötü şans demektir, ancak iki karga görmek ise iyi şans. (Üç karga sağlık, dört karga ise zenginlik demek.) Yine de beş karga görmek hastalık geleceğinin işaretidir. Altı karga ise ölümün yakın olduğunu gösterir."

Semavi dinlerde bile karganın bir rolü vardır. İncil’e göre “kirli” hayvanlar olarak anılsalar da, karayı bulması için Nuh’un gönderdiği ilk kuş kargadır. Kargaların bir rolü ise insanoğluna ölümü öğretmektir; Kabil, Habil’i öldürdüğü zaman bir karga gelip cesedi nasıl gömmesi gerektiğini gösterdi, Çünkü daha önce hiç bunu yapmamışlardı.

Yorumlar

  1. Yazilarinizi severek takip ediyorum. Devammmmm

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler yeni D&D karakterimi yapmada çok yardımcı oldu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 - Onurdoğan: Yaver

5 - Onurdoğan: Benzediği Kadar Farklı